De weg van bezoeker naar klant
Het doel van Digital Success is om zoveel mogelijk resultaat te genereren vanuit digitale kanalen zoals uw website. Is het doel van uw website is om meer klanten en omzet te genereren? Dan is conversie optimalisatie een onmisbaar onderdeel van uw online marketing activiteiten.
Hoe werkt websiteoptimalisatie
Om een goede conversie optimalisatie toe te passen op uw website zijn er een aantal zaken die op orde gesteld moeten worden. De bedoeling is om het percentage bezoekers dat converteert te verhogen. Daarom moet er wel eerst vastgesteld worden hoe het nu met het conversiepercentage staat.
Stap 1: Nulmeting van uw website en pagina’s
Bij veel websites is het onduidelijk hoe de conversieprestaties dit moment zijn. Daarom is er als eerste nulmeting nodig om te zien hoe uw website op dit moment functioneert. Zo wordt meetbaar hoeveel effect de websiteoptimalisatie heeft gehad voor uw website. Optimaliseren van websites is een proces van vallen en opstaan. In sommige gevallen pakt een geplande optimalisatie anders uit dan verwacht en zullen de wijzigingen moeten worden teruggezet als blijkt dat het resultaat minder goed is dan voorheen. Een nulmeting is daarom van groot belang.
Stap 2: Welke pagina wilt u verbeteren en met welk doel?
Niet elke pagina van uw website heeft hetzelfde doel. Als eerste bepaald u welke pagina u wilt verbeteren en welk doel deze pagina heeft. Is het een aankoop, aansporen tot een telefoongesprek, een offerteaanvraag of contact opnemen via een contactformulier? Zodra u de pagina en het doel van de pagina heeft bepaald, kunnen we verder met de volgende stap.
Stap 3: Wat wilt u precies testen ter verbetering
Na de nulmeting kunnen er wijzigingen worden toegepast op de website. Met het doel van de pagina kunnen er verschillende dingen getest worden om de website te verbeteren. Maar wat gaan we testen? Er zijn eindeloos veel punten die bij een conversie optimalisatie getest kunnen worden. Zo kun je testen hoe ver mensen naar beneden scrollen op een pagina, of de kleuren en het formaat van de knoppen goed werken, of de snelheid van de website in orde is, op welk soort apparaat bezoekers zich het beste gedragen en ga zo maar door. Je maakt een hypothese waarin je de verwachting van de wijziging vastlegt.
Stap 4: Wijzigingen toepassen waarvan verbetering verwacht wordt.
Je past een wijziging toe op de website waarvan je verwacht dat deze het bezoekersgedrag gaat verbeteren. Hieronder een voorbeeld van hoe je het gedrag kunt beïnvloeden van uw bezoekers.
VOORBEELD: Het doel van de website is dat er meer mensen contact opnemen via het contactformulier. Het contactformulier staat op de contactpagina maar er komen te weinig mensen naar de contactpagina toe om contact op te nemen. Welke wijziging gaan we toepassen om meer mensen contact op te laten nemen?
In dit voorbeeld zouden er verschillende opties kunnen zijn om de bezoekers naar de contact op te kunnen laten nemen. Zo kun je de knop naar de contactpagina opvallender maken door een contrasterende kleur te gebruiken. Misschien werkt het om het contactformulier ook op andere pagina’s aan te bieden. Ook kan het helpen om het contactformulier korter te maken en de bezoeker ook andere manieren te bieden om contact op te nemen.
Natuurlijk kun je ook denken aan: De juiste afbeeldingen, mobiele website optimalisatie, leesbaarheid van tekst, opvallende knoppen, pakkende call-to-actions, duidelijke unieke verkooppunten, aanbiedingen en verschillende manieren om contact op te nemen.
Stap 5: Meten en testen of de wijzigingen het gewenste effect hebben.
De wijzigingen die u maakt hoeft u niet direct toe te passen voor al het verkeer dat naar de website komt. Je kunt een gedeelte van het bezoek een pagina geven waar een kleine wijziging in is toegepast. De rest van het bezoek gaat naar de “normale” versie van de pagina. Achter kijkt u welke het beste gepresteerd heeft. Dit wordt A/B testen of split-testen genoemd.
Heeft u de wijzigingen toegepast op de website? Dan is het belangrijk om te meten wat er gebeurt. Het meten kan via heatmaps, clickmaps en scrollmaps. Digital Success maakt gebruik van de beste technieken zodat we altijd inzichtelijk hebben hoe de website presteert met de nieuwe wijzigingen.
Er zijn eindeloos veel technieken om conversie optimalisatie op de beste manier toe te passen. Natuurlijk is dit afhankelijk van uw website en de pagina’s die u wilt optimaliseren. Bent u geïnteresseerd geraakt en wilt u van meer bezoekers een klant maken? Vraag dan de gratis Quickscan aan.
Basis conversie optimalisatie tips
Wij laten u niet weggaan zonder een paar handige tips. Geen enkele website is hetzelfde. Natuurlijk verdiend uw website een persoonlijke aanpak voor het beste resultaat. Er zijn daarnaast wel een paar bewezen punten die bijna overal werken. Hieronder de eerste tips die u op weg kunnen helpen voor een beter converterende website. Wilt u uw website verbeteren? Dan zijn deze tips in ieder geval onmisbaar.
- Less is more. U wilt natuurlijk zoveel mogelijk vertellen op uw website. Soms staat er echter zoveel op een website dat bezoekers afgeleid raken en niet het doel vervullen wat u voor ogen heeft. In sommige gevallen is het daarom beter om elementen van uw website weg te halen.
- Geef bezoekers altijd en overal de kans op te converteren. Wellicht wil de bezoeker al contact met u opnemen of iets aankopen. Als een bezoeker te veel moet zoeken om deze actie te ondernemen zullen ze afhaken. Zorg daarom altijd voor makkelijk vindbare plekken waar ze tot conversie kunnen overgaan.
- Laat zien waar u goed in bent. Heeft u bijvoorbeeld zeer vriendelijk personeel? Dan mag u dit duidelijk en puntsgewijs aangeven op de website. Dit helpt de bezoeker gemakkelijker de keuze te maken voor uw bedrijf.
- Analyseer goed of de bezoekers niet converteren. Komende contactformulieren wel aan? Doet je telefoonnummer het wel? Is de website geschikt voor de mobiele telefoon? Laadt de website snel in? Vaak worden de echte basiselementen vergeten waardoor de website niet goed functioneert.
Wilt u een beter verkopende website? Vraag dan de gratis Quickscan aan.